Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Te veel of te weinig natrium in het bloed, allebei niet goed

Door Gerard Kok 

Zowel een te hoge als een te lage natriumspiegel zijn riskant, beide verhogen het risico op overlijden. Omdat de nieren een belangrijke rol spelen in de mineraalhuishouding, gaat een verslechterende nierfunctie vaak gepaard met een ontregelde mineraalhuishouding, waaronder soms ook een te hoog of te laag natriumniveau.

Een te hoge natriumspiegel is een te hoge concentratie natrium in het bloed, en heet hypernatriëmie. Een te lage natriumspiegel heet hyponatriëmie, en 'samen' heet het dysnatriëmie. Een normale concentratie natrium zit tussen de 135 en 145 mmol/liter. Het lijkt er op dat kleine afwijkingen van de normaalwaarden al ernstige gevolgen kunnen hebben, die uiteindelijk tot de dood kunnen leiden.

Amerikaanse onderzoekers stelden zich recent de vraag hoe deze verbanden tussen dysnatriëmie en overlijden lagen voor nierpatiënten met gevorderd nierfalen (stadium 3 en 4). Daarvoor gebruikten de onderzoekers de gegevens van meer dan 45.000 nierpatiënten. Van deze patiënten had iets meer dan 9% op enig moment te maken met dysnatriëmie. De onderzoekers keken naar het algehele risico van dysnatriëmie op overlijden, en ook of er een verband was tussen specifieke overlijdensoorzaken (hart- en vaatziekten, kanker en andere oorzaken) en dysnatriëmie.

Uit deze gegevens bleek dat hyponatriëmie een verhoogd risico betekende op overlijden in het algemeen, en bovendien er ook een verhoogd risico was op elk van de drie onderzochte overlijdensoorzaken. Voor hypernatriëmie was dat toch anders. Hypernatriëmie betekent ook een hoger risico op overlijden in het algemeen, maar geen hoger risico op overlijden door hart- en vaatziekten of kanker. Er was alleen een duidelijk verband in de categorie 'anders'.

Het lijkt nog te vroeg om hier behandelconclusies aan te verbinden, eerst moet nog onderzocht worden wat het mechanisme achter dit verschil is.

sterren Gepubliceerd: woensdag 12-07-2017
Bron: Nephrology Dialysis Transplantation | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Jos Sparreboom, Överum- Zweden
    17-07-2017 08:09

    Misschien is het tevens van belang om alvast een methode voor zelf-diagnose te ontwikkelen. Ik denk daarbij aan iets analoog aan de bloedsuiker-test bij diabetes. Meten is weten. Het is namelijk heel makkelijk om zelf een te veel of te weinig aan te pakken.
Ouderen met slechte nieren vallen zelfs in vroege stadia van de aandoening vaker

Ouderen met een verminderde nierfunctie gaan moeilijker lopen en hebben daardoor een grotere kans dat ze ten val komen met alle gevolgen van dien. Dat concluderen onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in Nephrology Dialysis Transplantation.

Van meer dan veertienhonderd Rotterdammers uit de wijk Ommoord met een gemiddelde leeftijd van zestig jaar analyseerden zij gegevens over de nierfunctie, gemeten met de glomerulaire filtratiesnelheid en de albumine-creatinineratio. Daarvoor brachten de deelnemers hun ochtendurine naar het onderzoekscentrum. Ook lieten de onderzoekers de deelnemers daar over een zes meter lange mat met sensoren lopen. Deze elektronische loopmat meet nauwkeurig hoe snel iemand loopt, of iemand als een koorddanser met de voeten achter elkaar, dus hiel tegen teen over een zichtbare lijn, kan lopen, maar ook bijvoorbeeld of de stappen ongeveer even groot en even snel zijn of dat er meer variatie tussen de verschillende stappen zit.

Het bleek dat mensen met een slechtere nierfunctie ook slechter scoorden op de looptest. Ze liepen langzamer en hadden meer variatie in de stappen. Ook bleken zij in het voorgaande jaar vaker te zijn gevallen.

Lees meer »

Minder risico op nierschade RA-patiënten door malariamedicijn »

Het vermoeden bestaat dat patiënten met reumatoïde artritis een groter risico lopen op nierfalen later in hun leven dan hun gezonde medemensen. Het is niet duidelijk waar dat hogere risico door wordt veroorzaakt: mogelijk zijn chronische ontstekingen de boosdoener, maar het zou ook kunnen zijn dat medicijnen tegen reumatoïde artritis slecht zijn voor de nieren.

Lees meer »

Nierstichting en NVN kiezen voor gezamenlijke website »

De Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN) introduceerden vanochtend de gezamenijke website nieren.nl. De site biedt een online omgeving voor nierpatiënten, hun naasten en andere betrokkenen. Op nieren.nl kunnen bezoekers informatie vinden over nierschade en over het leven met een nieraandoening. Er is ook onderling contact mogelijk in een veilige online omgeving.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.