Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Te veel of te weinig natrium in het bloed, allebei niet goed

Door Gerard Kok 

Zowel een te hoge als een te lage natriumspiegel zijn riskant, beide verhogen het risico op overlijden. Omdat de nieren een belangrijke rol spelen in de mineraalhuishouding, gaat een verslechterende nierfunctie vaak gepaard met een ontregelde mineraalhuishouding, waaronder soms ook een te hoog of te laag natriumniveau.

Een te hoge natriumspiegel is een te hoge concentratie natrium in het bloed, en heet hypernatriëmie. Een te lage natriumspiegel heet hyponatriëmie, en 'samen' heet het dysnatriëmie. Een normale concentratie natrium zit tussen de 135 en 145 mmol/liter. Het lijkt er op dat kleine afwijkingen van de normaalwaarden al ernstige gevolgen kunnen hebben, die uiteindelijk tot de dood kunnen leiden.

Amerikaanse onderzoekers stelden zich recent de vraag hoe deze verbanden tussen dysnatriëmie en overlijden lagen voor nierpatiënten met gevorderd nierfalen (stadium 3 en 4). Daarvoor gebruikten de onderzoekers de gegevens van meer dan 45.000 nierpatiënten. Van deze patiënten had iets meer dan 9% op enig moment te maken met dysnatriëmie. De onderzoekers keken naar het algehele risico van dysnatriëmie op overlijden, en ook of er een verband was tussen specifieke overlijdensoorzaken (hart- en vaatziekten, kanker en andere oorzaken) en dysnatriëmie.

Uit deze gegevens bleek dat hyponatriëmie een verhoogd risico betekende op overlijden in het algemeen, en bovendien er ook een verhoogd risico was op elk van de drie onderzochte overlijdensoorzaken. Voor hypernatriëmie was dat toch anders. Hypernatriëmie betekent ook een hoger risico op overlijden in het algemeen, maar geen hoger risico op overlijden door hart- en vaatziekten of kanker. Er was alleen een duidelijk verband in de categorie 'anders'.

Het lijkt nog te vroeg om hier behandelconclusies aan te verbinden, eerst moet nog onderzocht worden wat het mechanisme achter dit verschil is.

sterren Gepubliceerd: woensdag 12-07-2017
Bron: Nephrology Dialysis Transplantation | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Jos Sparreboom, Överum- Zweden
    17-07-2017 08:09

    Misschien is het tevens van belang om alvast een methode voor zelf-diagnose te ontwikkelen. Ik denk daarbij aan iets analoog aan de bloedsuiker-test bij diabetes. Meten is weten. Het is namelijk heel makkelijk om zelf een te veel of te weinig aan te pakken.
IgA-nefropathie kan zich onverwacht ontwikkelen

Het verloop van IgA-nefropathie kan van patiënt tot patiënt behoorlijk verschillen; bij sommige patiënten kent de ziekte een goedaardig verloop, maar anderen krijgen na kortere of langere tijd te maken met nierfalen. In het algemeen wordt aangenomen dat patiënten met een redelijk goede nierfunctie en niet al te veel eiwit in de urine bij diagnose zeer goede vooruitzichten hebben, maar uit recent Noors onderzoek blijkt dat ook bij een deel van deze groep de nierfunctie langzaamaan behoorlijk verslechtert.

Lees meer »

Nieuwe antistollingsmiddelen verlagen risico nierproblemen »

De meeste patiënten met atriumfibrilleren moeten hun leven lang antistollingsmedicijnen slikken om te voorkomen dat ze een beroerte krijgen. Het lijkt erop dat de nierfunctie van deze patiënten minder bedreigd is wanneer ze hiervoor een middel nemen dat op een andere manier werkt dan een coumarinederivaat. Amerikaanse wetenschappers hebben vier antistollingsmedicijnen vergeleken en daarbij gekeken naar het effect op de nieren.

Lees meer »

Onderzoeksdeelnemers met cystenieren vooraf indelen voor meer effect »

Amerikaanse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om patiënten met erfelijke cystenieren in te delen naar ernst, op basis van beeldvormend onderzoek. Ze hebben deze methode getest op een groep patiënten uit een ander onderzoek. De indeling blijkt het mogelijk te maken die patiënten te selecteren bij wie de aandoening het snelst verergert, en bij wie daardoor ook het grootste effect van de onderzochte ingreep te zien is.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.