Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Beter eten in het Radboudumc: nu ook voor nierpatiŽnten

Door Merel Dercksen 

Het Radboudumc is afdeling voor afdeling bezig over te stappen op een nieuw voedingsconcept. In plaats van drie keer per dag een grotere maaltijd, krijgen patiënten meerdere keren kleine gerechten. Door de gerechten af te stemmen op de aandoening van de patiënt, en veel aandacht te besteden aan de presentatie, hopen cateraar en ziekenhuis dat patiënten met meer plezier gaan eten. En dan ook meteen meer en beter.

Ondervoeding is een veelvoorkomend verschijnsel bij (ziekenhuis)patiënten. Mensen die ziek zijn zouden goed moet eten, maar vaak is het tegendeel het geval. Ze hebben geen trek, het smaakt ze niet. Eten in een ziekenhuis is dan ook nog eens anders dan je gewend bent, te gaar, te flauw, of het komt op het verkeerde moment. Gevolg: het eten wordt weggegooid en de patiënt krijgt onvoldoende voedingsstoffen binnen.

Jongeren met kanker in het Radboudumc vonden dit echt een probleem. Daarom hebben diëtisten van het ziekenhuis samen met de jongeren, een fooddesigner en een cateraar gerechtjes bedacht die ze wél lekker vinden. Na zes weken proberen bleek dat de jongeren een grotere eetlust hadden en minder misselijk waren. Reden voor het Radboudumc om het concept ook op een aantal andere afdelingen te willen uitproberen. En dat beviel zo goed, dat vanaf najaar 2015 het hele ziekenhuis aan het overstappen is.

Het concept is in handen van FoodforCare, onderdeel van Maison van den Boer. Wij spraken met Lourens Pouwer, die het hele idee in een bedrijfsmatig uit te voeren concept giet en grootse plannen heeft. 'Nog los van de smaak, als er zes keer per dag iemand bij je langs komt met mooie, kleine gerechtjes, die je vertelt waar je uit kunt kiezen, dan krijg je toch vanzelf meer zin in eten?' Maar de smaak wordt niet vergeten 'Traditioneel ziekenhuiseten voldoet wel aan het dieet dat een patiënt moet volgen, maar dat betekent vaak dat er alleen dingen worden weggelaten. Wij kijken juist naar hoe je ondanks bepaalde beperkingen, het eten toch lekker kunt maken.' Dat lekker, dat is dan wel afgestemd op de patiënt. 'Oncologiepatiënten zijn vaak misselijk van de chemokuren. Voor hen is het belangrijk dat de geur niet te heftig is. Voor nier- en hartpatiënten is het juist belangrijk dat het eten wel lekker ruikt, om samen met de gebruikte kruiden het ontbreken van zout te compenseren.'

FoodforCare biedt een cyclus van twee weken, waarin patiënten zes keer per dag kunnen kiezen uit drie gerechtjes. Het Radboudumc is het eerste ziekenhuis dat zijn catering op deze manier laat verzorgen, maar Pouwer wil graag uitbreiden. En dan niet alleen naar andere ziekenhuizen, maar ook naar bijvoorbeeld de (terminale) thuiszorg.

Als je als nieuwkomer op de markt wilt doorbreken, is het natuurlijk handig als je je verwachtingen kunt onderbouwen. Daarom vindt er in het Radboudumc ook onderzoek plaats, waarvan de eerste resultaten begin april verwacht worden. Pouwer: 'Het is natuurlijk de vraag of je tijdens een opname die maar een paar dagen duurt, de voedingstoestand van een patiënt kunt verbeteren. Maar het zou al heel wat zijn als aan te tonen is dat die met ons concept in elk geval niet achteruitgaat, omdat de patiënt voldoende eiwitten en calorieën binnen krijgt.' Bij patiënten die langer volgens dit concept gevoed worden hoopt hij wel op duidelijke verschillen met reguliere voeding. En wie weet, heeft het betere eten dan ook tot gevolg dat patiënten sneller herstellen.

Nierpatiënten behoren tot de laatsten die overstappen op het nieuwe concept. De verpleegafdeling nierziekten staat gepland voor halverwege januari, de dialyseafdeling volgt een maand later.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 12-01-2016 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • bmw, amsterdam
    14-11-2017 17:21

    zou ook mooi zijn voor bejaarden en zorgcentra

    (onder)voeding is daar ook een groot probleem

    blij met dit initiatief!
IgA-nefropathie kan zich onverwacht ontwikkelen

Het verloop van IgA-nefropathie kan van patiënt tot patiënt behoorlijk verschillen; bij sommige patiënten kent de ziekte een goedaardig verloop, maar anderen krijgen na kortere of langere tijd te maken met nierfalen. In het algemeen wordt aangenomen dat patiënten met een redelijk goede nierfunctie en niet al te veel eiwit in de urine bij diagnose zeer goede vooruitzichten hebben, maar uit recent Noors onderzoek blijkt dat ook bij een deel van deze groep de nierfunctie langzaamaan behoorlijk verslechtert.

Lees meer »

Nieuwe antistollingsmiddelen verlagen risico nierproblemen »

De meeste patiënten met atriumfibrilleren moeten hun leven lang antistollingsmedicijnen slikken om te voorkomen dat ze een beroerte krijgen. Het lijkt erop dat de nierfunctie van deze patiënten minder bedreigd is wanneer ze hiervoor een middel nemen dat op een andere manier werkt dan een coumarinederivaat. Amerikaanse wetenschappers hebben vier antistollingsmedicijnen vergeleken en daarbij gekeken naar het effect op de nieren.

Lees meer »

Onderzoeksdeelnemers met cystenieren vooraf indelen voor meer effect »

Amerikaanse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om patiënten met erfelijke cystenieren in te delen naar ernst, op basis van beeldvormend onderzoek. Ze hebben deze methode getest op een groep patiënten uit een ander onderzoek. De indeling blijkt het mogelijk te maken die patiënten te selecteren bij wie de aandoening het snelst verergert, en bij wie daardoor ook het grootste effect van de onderzochte ingreep te zien is.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.