Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nierfalen door lithium komt vaker voor dan gedacht

Door Merel Dercksen 

Hoewel het in absolute zin nog steeds zeldzaam is, komt nierfalen als gevolg van lithiumgebruik veel vaker voor dan tot nu toe gedacht, blijkt uit een uitgebreid Zweeds onderzoek.

Lithium is een middel dat gegeven wordt bij sommige psychiatrische aandoeningen, zoals een bipolaire stoornis. Een van de mogelijke bijwerkingen is nierschade, maar het leek erop dat dit niet vaak voorkomt. Zweedse onderzoekers van verschillende universiteiten hebben een onderzoek gedaan onder een groot deel van de bevolking, om hierover nauwkeurigere cijfers te kunnen verzamelen.

Ze telden het aantal mensen met terminaal nierfalen als gevolg van lithium in twee Zweedse regio's waar in totaal 2,7 miljoen mensen wonen, 30 procent van alle inwoners van het land. Dat waren er achttien van de 3369 mensen die het middel gebruiken. Een laag percentage, maar nog altijd zes keer zo hoog als onder de algemene bevolking. Het percentage chronisch nierpatiŽnten dat geen nierfunctievervangende therapie ondergaat onder de lithiumgebruikers ligt op 1,2.

Vergeleken met de mensen die wel lithium slikken maar geen nierschade hebben, zijn de nierpatiŽnten gemiddeld ouder en vaker man. Maar hun lithiumspiegels en de diagnose waarvoor ze het gebruiken zijn niet anders.

De onderzoekers concluderen dat terminaal nierfalen een weliswaar weinig voorkomend, maar niet zeldzaam gevolg is van lithiumgebruik en dat het vaker voorkomt dan tot nu toe gedacht werd. De enige risicofactor die ze uit dit onderzoek konden destilleren is de duur van het gebruik. Daarom zou de nierfunctie van deze patiŽnten regelmatig gecontroleerd moeten worden. In Nederland is de richtlijn dat bij langdurig gebruik de nierfunctie na drie maanden en bij normale waarden vervolgens elke zes tot twaalf maanden gecontroleerd wordt.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 23-01-2010
Bron: Kidney International | Reacties (4)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • J.B. Verweij, Alkmaar
  05-04-2018 01:05

  Lees de "Richtlijn Renale bijwerkingen chronisch lithiumgebruik, Nederlandse federatie voor Nefrologie, september 2013" (De vereniging van Nederlandse nierspecialisten.) Bij alle lithiumgebruikers die langer dan 15 -17 jaar lithium gebruikt hebben, en nog verder gaan met lithiumgebruik en dat meestal nog voor vele jaren, lopen een kans van `1 op 5' (20%) om enige vorm van nierinsufficentie, tot nierfalen, op te lopen. In de "Richtlijnen" komen nog meer (ernstige) bijwerkingen aan bod. Alle Nederlandse psychiaters zouden verplicht moeten worden deze "Richtlijnen"
  tot zich te nemen, voor zij verder gaan met langdurig blithium te durven blijven voorschrijven.

 • A.holst, Gouderak
  22-01-2015 16:23

  Mijn man slikte jaren lithium. 13 jaar geleden gehoord dat hij nog maar 23 procent werkende nieren handig omdat ik toen perse wilde dat hij naar internist ging. Zou binnen half jaar spoelen. Gelukkig nog steeds niet, wel inmiddels shunt.
  Nu is er ontdekt dat hij ook nog nefrogene diabetes insipidus heeft.
  Heeft nu katheter, weten nog niet of hij die moet behouden. Pas ontdekt, terwijl ik, als echtgenote, vaak genoeg aan gaf dat hij veel dronk, plaste. Psychiater heeft nooit aan dit ziektebeeld gedacht,
  Terwijl dit nu kan komen van jaren lithium gebruik.

 • Fons Niehof, Denekamp
  22-10-2012 20:56

  Gaarne info na gebruik van lithium slechts een nierfunctie over van 20 procent , Lithium gestopt,door onwetendheid geen bloedcontrole gehad(falen van medici) of nierfunctie zich nog gedeeltelijk zal herstellen.
  Gaarne en reactie hierop.
  gr

 • LiMO, Belgie
  11-01-2012 18:07

  Beste,
  zeer interessant nieuws, maar ik mis een link naar het oorspronkelijk Zweeds artikel. Een naam van de onderzoeker zou minstens al een meerwaarde betekenen.
  Dank

  Onder het artikel bevindt zich een link naar de bron.
  Redactie.
Een 'groen' ziekenhuis is beter voor de patiŽnt

Bij de behandeling van nierpatiënten denken de meeste mensen aan dialyse, transplantatie en speciale dieetvoorschriften. Met het effect van omgevingsfactoren houdt (bijna) niemand zich bezig. Toch heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat buiten zijn in de natuur, uitzicht hebben op groen, zelfs kijken naar een foto van een boom of luisteren naar natuurgeluiden al een positieve invloed kan hebben op patiënten. Zo ervaren zij minder stress en pijn en kan een verblijf in een groene omgeving tot een lagere bloeddruk en sneller herstel leiden.

In de nieuwste Wisselwerking, het ledenblad van de Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN), wordt een aantal veelbelovende initiatieven van deze ‘healing environment’ op een rij gezet. Denk aan een virtual reality bril die bij dialyses de aandacht afleidt van angst voor het aanprikken. Het Tergooi ziekenhuis heeft op de locatie in Blaricum een groene kas ingericht. Bezoekers en patiënten kunnen daar genieten van de natuur en eventueel meehelpen met het verzorgen van planten. In Tilburg hebben (dialyse)patiënten van het ETZ-ziekenhuis uitzicht op zogeheten Kijktuinen met veel groen en kunstwerken.

Nepplanten helpen al
Ook nepplanten of led-schermen met bomen of langsdrijvende wolken blijken al te helpen. Wellicht een idee voor transplantatiecentra? Daar zijn bloemen en planten immers vrijwel altijd verboden in verband met infectiegevaar.

Lees meer »

Levende donatie prioriteit voor nieuwe voorzitter NKF »

De nieuw aangetreden voorzitter van de National Kidney Foundation, Holly Kramer, heeft levende nierdonatie tot een van haar speerpunten uitgeroepen. De National Kidney Foundation (NKF) is in de Verenigde Staten de grootste organisatie die zich bezig houdt met bewustwording, preventie en behandeling van nierziekten en daar fondsen voor werft. De totale begroting bedraagt 30 tot 40 miljoen dollar op jaarbasis.

Lees meer »

Ouderen met slechte nieren vallen zelfs in vroege stadia van de aandoening vaker »

Ouderen met een verminderde nierfunctie gaan moeilijker lopen en hebben daardoor een grotere kans dat ze ten val komen met alle gevolgen van dien. Dat concluderen onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in Nephrology Dialysis Transplantation. Van meer dan veertienhonderd Rotterdammers uit de wijk Ommoord met een gemiddelde leeftijd van zestig jaar analyseerden zij gegevens over de nierfunctie, gemeten met de glomerulaire filtratiesnelheid en de albumine-creatinineratio.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.