Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Broccoli met crème fraîche, ei en tomaat

Ingrediënten:
300 g broccoli
3 el crème fraîche
2 hardgekookte eieren
1 tomaat
1 tl gedroogde dragon
peper

Bereiding:
Kook de in roosjes verdeelde broccoli (snijd de stelen in plakjes) ca. 10 minuten. Roer de in stukjes gesneden eieren, de in stukjes gesneden tomaat, de dragon en de (versgemalen) peper door de crème fraîche. Voeg de gekookte broccoli toe en schep alles voorzichtig om.

Voedingsstoffen:
12 g eiwit, 100 mg natrium, 500 mg kalium, 210 mg fosfaat per persoon

Tip: lekker met tagliatelle

Bereidingstijd: 15 minuten
Soort gerecht: Bijgerecht, vegetarisch
Bron: Eten met plezier, een uitgave van de Nierstichting

sterren Gepubliceerd: zaterdag 31-01-2009 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Astrid, Amersfoort
    28-02-2018 13:38

    Het was heerlijk en super makkelijk om te maken. Lekker fris ook!
Dendritische cellen in donornier voorspellen afstoting

Een relatief laag aantal dendritische cellen in een getransplanteerde nier is mogelijk een aanwijzing dat het lichaam bezig is de donornier af te stoten, zo blijkt uit recent Canadees-Amerikaans onderzoek.

Dendritische cellen zijn onderdeel van het menselijk immuunsysteem. Eén van hun taken is het herkennen van antigenen (lichaamsvreemd materiaal), deze op te pakken, en te transporteren naar de lymfeklieren, waar het antigen wordt aangeboden aan T- en B-cellen. Deze cellen 'leren' zodoende hoe ze dit antigen moeten bestrijden, en zo begint de immuunrespons van het lichaam op het antigen.

Als de bloedtoevoer naar een weefsel wordt hersteld, nadat het enige tijd zonder bloedtoevoer heeft gezeten ontstaat er 'ischemie-reperfusieschade', kortweg 'reperfusieschade', aan het weefsel. Dit gebeurt ook nadat de bloedtoevoer naar een donornier wordt hersteld. De reperfusieschade veroorzaakt een dendritische respons; de dendritische cellen worden actief, en migreren naar de lymfeklieren, om een immuunrespons op te wekken.

Lees meer »

Pijnstillers schadelijk voor nieren hardlopers »

Uit onderzoek van artsen van VieCuri Medisch Centrum blijkt dat hardlopen gepaard kan gaan met milde nierschade en dat die schade toeneemt bij het gebruik van pijnstillers uit de categorie NSAID (zoals ibuprofen, diclofenac en naproxen) tijdens het hardlopen. Bijna één derde van de recreatieve lopers van een halve marathon in dit onderzoek gebruikt pijnstillers. Dat schrijft VieCuri op zijn website. Het viel de onderzoekers op dat hardlopers regelmatig klachten melden.

Lees meer »

Nierpatiënten hebben verminderde cellulaire afweer tegen gordelroos »

Personen met een verminderde afweer hebben een verhoogd risico op gordelroos en complicaties daarvan. Christien Rondaan toont in haar proefschrift aan dat deze personen een verminderde cellulaire afweer hebben tegen het varicella-zostervirus, dat waterpokken en gordelroos kan veroorzaken. Het varicella-zostervirus veroorzaakt waterpokken, en blijft na deze eerste infectie zogenaamd latent aanwezig in het lichaam.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.